Rapport SHAU Uganda
People United for Spina Bifida and Hydrocephalus (PUSH) – Resultater 2020–2024
PUSH-prosjektet har hatt som mål å styrke personer med funksjonsnedsettelser – både barn, unge og voksne – for å øke deres selvstendighet og livskvalitet. Fra 2020 til 2024 oppnådde prosjektet betydelige resultater i sine innsatsområder i Sentral-, Øst- og Vest-Uganda. Disse resultatene bidro direkte til å sikre at jenter og gutter, kvinner og menn med funksjonsnedsettelser, samt personer i risikogruppen, får tilgang til inkluderende helse- og rehabiliteringstjenester, inkludert opplæring i livsmestring.
Hovedresultater:
Bedre tilgang til helsetjenester for personer med funksjonsnedsettelser og de i risikogruppen
SHAU sitt helse- og rehabiliteringsprosjekt forbedret i stor grad tilgangen til helsetjenester for personer med funksjonsnedsettelser. Gjennom samarbeid med lokalsamfunn og etablering av effektive henvisningssystemer, ble 504 personer identifisert og henvist til relevante helsetjenester.
Under COVID-19-nedstengningen (2020–2021) fikk 38 personer med funksjonsnedsettelser transporthjelp for å sikre at de fikk tilgang til sykehus og helsetjenester i tide.
Pårørende rapporterte om bedre koordinert støtte og redusert stigma. Mange opplevde stor usikkerhet rundt hvor de kunne få riktig hjelp for barna sine, men SHAU innførte støttetiltak og opplæring for omsorgspersoner. Dette førte til at flere fikk tilgang til tjenester og en generell forbedring av livskvaliteten.
Styrket kompetanse blant helse- og rehabiliteringspersonell
SHAU-prosjektet bidro til økt kompetanse blant helse- og rehabiliteringspersonell. Totalt 497 fagpersoner– inkludert rehabiliteringsarbeidere, helsepersonell, lokalt helsepersonell og medisinstudenter – deltok i skreddersydde kurs og seminarer.
Opplæringen dekket viktige temaer som forebygging, tidlig identifisering, vurdering, henvisning, behandling, rehabilitering og inkluderende omsorg for personer med Ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Deltakerne utarbeidet handlingsplaner som ble fulgt opp for å sikre bedre tjenesteleveranse.
Ryggmargsbrokk- og hydrocephalus-ambassadører besøkte sentrene for å overvåke fremgangen, noe som fungerte som en viktig motivasjonsfaktor. Resultatet var en mer positiv holdning blant helsepersonell og bedre tilgjengelighet til helsetjenester for personer med funksjonsnedsettelser i lokalsamfunnene.
Økt kunnskap og ferdigheter innen helse og rehabilitering
Totalt 2494 personer – både med og uten funksjonsnedsettelser – fikk omfattende opplæring innen helse og rehabilitering. Blant disse var 505 personer med ryggmargsbrokk og hydrocephalus.
Opplæringen inkluderte temaer som forståelse av funksjonsnedsettelser, rehabilitering i lokalsamfunnet, livsmestring og kontinenshåndtering. Kursene bidro ikke bare til økt kunnskap, men også til at deltakerne tok i bruk tryggere praksiser, styrket selvstendighet og fremmet sosial inkludering.
Under Ungdommens Uavhengighetsuke uttrykte mange unge sin glede over å ikke lenger trenge bleier etter å ha lært selvkateterisering – en ferdighet som ga dem større uavhengighet og økt sosial inkludering.
Disse aktivitetene ble gjennomført i samarbeid med flere aktører som en del av kapasitetsbyggingstiltakene. Likevel var prosjektet begrenset av manglende finansiering, noe som gjorde det vanskelig å holde jevnlige oppfølgingsøkter og gjennomføre nødvendige medisinske vurderinger før oppstart av kontinensbehandling.
Tilbakemeldinger
Etter deltakelse i PUSH, ble noen av personene spurt om livene deres hadde blitt forbedret av deltakelse i prosjektet. Her er noen av svarene:
Mann (21)
Takket være opplæringen jeg fikk fra organisasjonen, har jeg lært å bruke kateter og tarmhåndtering selv. Tidligere hadde jeg sluttet med dette og følte meg veldig dårlig. Etter at jeg fikk opplæring har jeg fått nytt håp og glede i livet. Nå har jeg lært å elske meg selv, og jeg oppmuntrer andre til å gjøre det samme, slik at vi alle kan få et bedre liv.
Kvinne (19)
Jeg kan ta vare på meg selv. Nå kjenner jeg diagnosen min, og hvordan leve med den. Jeg har også muligheten til å støtte andre med samme diagnose.
Kvinne (23)
Jeg har blitt selvstendig!