Rapport PKF Zambia
People United for Spina Bifida and Hydrocephalus (PUSH) Resultater 2020–2024
I perioden 2020–2024 har PKF Zambia gjennom PUSH-prosjektet jobbet for å fremme rettighetene og livskvaliteten til personer med ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Prosjektet har gjennomført målrettede tiltak innen menneskerettighetsarbeid, inkluderende utdanning samt helse og rehabilitering. Dette har resultert i økt bevissthet, styrket kapasitet og bedre tilgang til tjenester for både barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelser i prosjektområdene.
Hovedresultater:
Styrket menneskerettighetsarbeid og påvirkning
Gjennom 38 påvirkningskampanjer i sosiale medier og deltakelse på 14 nasjonale TV- og radioprogrammer, nådde prosjektet over 4,7 millioner mennesker. Dette bidro til økt bevissthet og påvirkning av beslutningstakere og tjenesteytere på både nasjonalt og lokalt nivå.
Det ble etablert og styrket fem lokale støttestrukturer: to foreldrestøttegrupper, én ungdomsstøttegruppe, et ungdomsråd og et frivilligteam. I tillegg ble 51 frivillige opplært i funksjonshemming og inkludering, og de har videreformidlet kunnskapen i sitt arbeid.
Disse aktivitetene har bidratt til å styrke 246 nøkkelpersoner og deltakere (blant annet fra DPO-er, frivillige og ansatte) i deres rolle som forkjempere for rettigheter og inkludering. Resultatene inkluderer redusert stigma, bedre informasjonsdeling og økt aksept for personer med ryggmargsbrokk og hydrocephalus i lokalsamfunnene.
Økt inkludering i utdanning
I Livingstone gjennomførte prosjektet opplæring for 12 eksperter, skoleledere og lærere innen inkluderende utdanning for barn og unge med ryggmargsbrokk og hydrocephalus. Dette førte til et tett samarbeid med det lokale utdanningskontoret, og PKF ble invitert til å bidra i utformingen av lokale utdanningstiltak.
To skoler har tilpasset sine bygninger for å kunne ta imot elever med funksjonsnedsettelser. Lærere og skoleledelse har blitt mer bevisste på barnas behov og har tatt i bruk tilrettelegging som gjør skolegangen enklere for disse elevene.
Totalt 211 personer ble direkte involvert i bevisstgjøringsaktiviteter, noe som resulterte i økt press på lokale myndigheter for å inkludere barn med ryggmargsbrokk og hydrocephalus i skolen.
Bedre tilgang til helse- og rehabiliteringstjenester
Under koronapandemien etablerte PKF en egen beredskapsgruppe med ti personer og utviklet tilpassede retningslinjer i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Dette førte til at 21 personer med ryggmargsbrokk og hydrocephalus fikk nødvendig kirurgi og akutt medisinsk behandling til rett tid.
Prosjektet har også gitt opplæring i rettigheter og helse til 124 personer, inkludert foreldre og omsorgspersoner. Dette har ført til bedre etterlevelse av behandling, færre tilfeller av blokkering i shunter, og mer trygghet i møte med helsetjenestene.
70 personer fikk støtte til transport i forbindelse med helsekontroller, og åtte personer fikk akutt rehabiliteringstjenester. I samarbeid med en nasjonal rettshjelpsklinikk ble 71 personer opplært i forebygging og håndtering av kjønnsbasert vold – et økende problem for personer med funksjonsnedsettelser og deres familier.
33 personer ble opplært i livsferdigheter, som personlig hygiene, håndtering av shunt, tarmtømming og intermitterende kateterisering. Resultatet har vært økt selvstendighet, bedre hygiene og reduserte stigma – både i hjemmene og i skolene.
I samarbeid med det nasjonale universitetssykehuset ble det gjennomført helsevurderinger og diagnostisering for 76 barn i lokalsamfunnene. Dette reduserte ventetiden på vurdering fra seks måneder til bare noen uker, og har gjort det mulig for familiene å starte med tidlig barneutvikling og opplæringstiltak raskere.
Foreldrene står nå sterkere i arbeidet for å fremme rettighetene til barna sine, og bruker vurderingene aktivt for å søke støtte i både helse- og utdanningssystemet.
Tilbakemeldinger
Etter deltakelse I PUSH, ble noen av personene spurt om livene deres hadde blitt forbedret av deltakelse i prosjektet. Her er noen av svarene:
Kvinne (26)
Livet mitt har blitt bedre takket være opplæringen i hygiene og rehabilitering jeg fikk gjennom prosjektet. Jeg bruker det jeg har lært i hverdagen, og klarer nå å kateterisere regelmessig, selv om jeg ikke alltid har alt utstyret jeg trenger.
Mann (19)
Jeg føler meg mindre skamfull nå, fordi jeg og mamma har lært mye om helse og hygiene gjennom prosjektet. Det har gitt meg bedre selvtillit. Prosjektet hjalp også med å bytte ut shunten min, som nå fungerer som den skal. Jeg har ikke lenger kraftig hodepine eller kramper slik jeg hadde før.
Jente (5)
Datteren min kan nå sitte selv, og hodet hennes henger ikke lenger bakover. Hun er blitt sterk, har god kroppsholdning og har generelt god helse. Dette skjedde etter at vi fikk hjelp og opplæring gjennom prosjektet, som gjorde at vi fikk tilgang til helsehjelpen hun trengte.
🕓 Publisert: