Tenåringsgutt med lyst hår, grå t-skjorte og jeans sitter i sin elektriske rullestol

Sander fikk medhold i diskrimineringssak

RH- foreningen har tidligere skrevet om Sander Rognlien Pettersen, som da var 17 år. Han har flere ganger måttet bli igjen på holdeplassen fordi bussjåfører ikke vil hjelpe han om bord på grunn av smittevernet. Moren Janne Rognlien Stensrud og Sander tok saken videre til Diskrimineringsnemnda.  

 

Skrevet av: Vibeke Høili Johansen
Foto: Privat

Det skjer så ofte at jeg går og gruer meg helt fra morgenen av fordi jeg er redd for at jeg ikke skal komme meg hjem, sa Sander til TV2 i oktober 2020.  

 – Han har sagt flere ganger at «jeg vil ikke ta bussen mer, mamma». Etter onsdagens hendelse fortalte han at han lå i sengen og skalv. Jeg skulle ønske at jeg kunne si til han at det ikke kommer til å skje igjen, men det kan jeg ikke, sa mor Janne Rognlien Stensrud til TV2 i oktober 2020.

Sander fikk ikke tilbud om annen transport. De klagde til kundeservice hos Ruter, og de var flere ganger i media. Situasjonen ble likevel ikke bedre. Janne og Sander meldte derfor saken inn til Diskrimineringsnemnda. Siden oktober 2020 har det vært en dialog mellom diskrimineringsnemnda, Janne og Sander, og Ruter. Samtidig fortsatte diskrimineringen da Sander skulle ta bussen.

Janne forteller til Spina over telefon at det har vært en tøff kamp å stå i.

 – Sander har kviet seg for å dra ut av huset, noe som har medført magesmerter for ham i forkant av skoledager eller når han skulle på ettermiddagsaktiviteter. Det har vært vondt å oppleve, sier moren til Sander.

Det er mange funksjonshemmede som ikke har ledsager eller assistent. Skal det da bety at de ikke kan ta buss? Eller må de ansette en assistent for å kunne ta buss?

 – Det er jo helt horribelt, sier Janne.

Janne og Sander tok opp kampen, og i april var saken oppe i Diskrimineringsnemnda. Da ble det enstemmig medhold i at Ruter har diskriminert Sander. Janne håper at dommen Ruter fikk kan gjøre livet lettere for andre funksjonshemmede som tar buss.